Klagomålshantering

Rutin för hantering av klagomål gällande skolverksamheten, läs mer här.

Rutin för hantering av klagomål gällande LSS-verksamheten (korttidstillsyn, korttidsvistelse och daglig verksamhet):

Syfte och mål

Rutinens syfte är att ha ett system för att ta emot, utreda, åtgärda, återkoppla och analysera klagomål på ett rättvist och effektivt sätt. Målet är att använda klagomål som ett verktyg för att förbättra verksamheten och öka deltagarnas välbefinnande.

Medborgare, deltagare, närstående och personal ges möjlighet att lämna synpunkter och klagomål både skriftligt och muntligt. Med våra klagomålsformulär kan du även välja att vara anonym men då är det viktigt att notera att ingen återkoppling kan ges.

Om det genom klagomål kommer fram att det finns brister i verksamheten ser enhetschef/verksamhetschef till att nödvändiga åtgärder vidtas. Som en del av det systematiska kvalitetsarbetet utvärderar och analyserar vi klagomålen i syfte att utveckla verksamheterna så långt som möjligt. Rutinerna omfattas av en ansvarsfördelning för hur klagomålen ska tas emot och utreds både på enhets- och huvudmannanivå. Enhetschef/verksamhetschef är oftast den som i första hand tar emot och om möjligt åtgärdar klagomål i verksamheten, samt återkopplar tilluppgiftslämnaren.

Rutinens innehåll:

Gällande enheten (korttidstillsyn, korttidsvistelse, daglig verksamhet)

1. En tydlig ansvarsfördelning finns över vilka som har ansvaret för att ta emot, utreda, återkoppla, sammanställa och analysera klagomålet. Enhetschef/verksamhetschef ansvarar i första hand för att ta emot, utreda och återkoppla kring klagomål på enheten.

2. Rutinen är tillgänglig för medborgare, deltagare, närstående och personal.

3. Vid klagomål riktat mot enheten anmäls klagomålet till enhetschef/verksamhetschef.

Gäller ditt klagomål korttidstillsyn eller daglig verksamhet skickar du din anmälan via det här formuläret.
Gäller ditt klagomål korttidsvistelse skickar du din anmälan via det här formuläret.

4. När enhetschef/verksamhetschef tar emot ett klagomål ska denna bekräfta det och skyndsamt göra en utredning som behövs för att kunna hantera klagomålet och återkoppla till den som framfört klagomålet. Vi strävar efter att återkoppla inom sju (7) arbetsdagar.

5. Enhetschef/verksamhetschef rapporterar efterfrågade uppgifter kring klagomål om allvarliga händelser och/eller missförhållanden till vård- och omsorgsförvaltningen och IVO och hanteras enligt verksamhetens interna rutiner. En återkoppling att ärendet har hanterats och att verksamheten har återkopplat till uppgiftslämnaren ska skickas till beställaren inom tre (3) veckor från det att ärendet togs emot.

Vi utgår från följande lagrum

  • LSS (1993:387) paragraf 24a-24g
  • Uppsala kommuns styrdokument (www.uppsala.se)
  • SoL (2001:453)
  • HSL (2017:30)