Klagomålshantering
Rutin för hantering av klagomål
Rutin för hantering av klagomål gällande skolverksamheten, läs mer här.
Rutin för hantering av klagomål gällande LSS-verksamheten:
Vi utgår från följande lagrum
- LSS – Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (1993:387): för personkrets 1 och 2.
- SOSFS 2014:5 – Dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL och LSS.
- SOSFS 2014:2 – Kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med intellektuell funktionsvariation.
- SOSFS 2011:5 – Lex Sarah
- SOSFS 2013:16 – Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (2011:5) om Lex Sarah.
- LSS-verksamheten utgår från huvud lagrum LSS paragraf 24a-24g.
- Uppsala kommuns förfrågningsformulär 4.12
Klagomålshantering tillämpas
Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas, skollagen 4 kap. 8 §.
Kraven skärps på huvudmannens klagomålshantering
När enhetschef/verksamhetschef tar emot ett klagomål ska denna bekräfta det och skyndsamt göra en utredning som behövs för att kunna hantera klagomålet och återkoppla till den som framfört klagomålet. Det ska finnas skriftliga rutiner för klagomålshanteringen, och enhetschef/verksamhetschef ska se till att rutinerna är kända bland elever, vårdnadshavare och personal.
Samtidigt införs bestämmelser som innebär att Skolinspektionen som huvudregel inte får inleda tillsyn som rör ett enskilt barn eller en enskild elev, om inte huvudmannen har fått möjlighet att hantera frågan först.
Ändringarna gäller från den 1 augusti 2022.
Vid klagomål
Om det genom klagomål kommer fram att det finns brister i verksamheten ser enhetschef/verksamhetschef till att nödvändiga åtgärder vidtas. Som en del av Cedergrenskas systematiska kvalitetsarbete utvärderar och analyserar vi klagomålen. Rutinerna omfattas av en ansvarsfördelning för hur klagomålen ska tas emot och utredas både på enhets- och huvudmannanivå. Återkoppling av ett klagomål hanteras i första hand på enhetsnivå. Enhetschef/verksamhetschef är oftast den som i första hand tar emot och om möjligt åtgärdar eventuella klagomål i verksamheten. Information om klagomålshantering är alltid skriftlig, tex via skolans websida och/eller annan skriftlig information, men kan även vara muntlig och meddelas vid exempelvis introduktionssamtal, utvecklingssamtal eller liknande.
Rutiner
Cedergrenska och organisationens samtliga enheter har skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen på enhets- och på huvudmannanivå. Av respektive rutin på enhetsnivå framgår hur informationen ges, om möjligheten att lämna klagomål och om hur man ska gå tillväga. I enlighet med de allmänna råden avgör varje huvudman på vilket sätt informationen om klagomålsrutinerna ska lämnas och hur klagomålshanteringen ska organiseras. Enligt skollagen ska huvudmannens rutiner för klagomålshanteringen vara skriftliga.
Rutinens innehåll:
A. Gällande enheten (korttidstillsyn, korttidsboende, daglig verksamhet)
1. En tydlig ansvarsfördelning finns över vilka som har ansvaret för att ta emot, utreda och återkoppla klagomål. Enhetschef/verksamhetschef ansvarar i första hand för att ta emot och utreda klagomål på enheten. I händelse av kränkande behandling återrapporterar enhetschef/verksamhetschef till skolchefen, huvudmannens företrädare, enligt skollagen 6 kap 10 §. Varje enhet har utarbetad plan mot kränkande behandling i enlighet med skollagen 6 kap. 8 §.
2. Rutinen är tillgänglig för alla berörda genom olika informationskanaler. Rutinen på enheten meddelas barn/elev/vårdnadshavare på lämpligt sätt.
B. Gällande huvudmannen
3. Vid klagomål riktat mot enheten kan klagomålet anmälas till enhetschef/verksamhetschef.
4. Enhetschef/verksamhetschef ansvarar för att klagomålet mot enheten utreds. I händelse av kränkande behandling återrapporterar enhetschef/verksamhetschef till huvudmannen, enligt skollagen 6 kap 10 §.
5. Gäller ditt klagomål korttidstillsyn eller daglig verksamhet skickar du din anmälan till anna.lithammer-jangland@labanskolan.se.
Gäller ditt klagomål korttidsboende skickar du din anmälan till pernilla.alenbring@labankorttids.se.
6. När enhetschef/verksamhetschef tar emot ett klagomål ska denna bekräfta det och skyndsamt göra en utredning som behövs för att kunna hantera klagomålet och återkoppla till den som framfört klagomålet. Återkoppling ska ske inom sju dagar.
C. Klagomålshantering är en del av det systematiska kvalitetsarbetet, vilket betyder att klagomålen sammanställs, utvärderas och analyseras i samband med det lokala kvalitetsarbetet på enheten samt vid huvudmannens (Cedergrenskas styrelses) kvalitetsseminarium, i syfte att utveckla verksamheterna så långt som möjligt.
Hur klagar man anonymt?